15.5.2013

Palkataan leppäkerttuja!

Kesäkasvien viljelyssä on aina omat ongelmansa. Olin onnistunut monena vuonna välttämään pahimmat tuholaiset, jotka paahteisilla parvekkeilla ovat olleet riesana. 
Olen soveltanut monia kikkakonsteja, mutta syötävät yrtit ovat aina yhtä ongelmallisia. 


N. viikko takaperin ostin puutarhaliikkeestä jälleen parvekekasveja. Tuli hortensiaa, neilikkaa, mansikoita, laventelia, laakeripuuta, timjamia, pieni pajupuu sekä vanha tuttu piparminttu. Vuosien saatossa mintun suhteen on omat kikkansa, mutta nyt onnistuin kotiuttamaan taimien mukana KIRVOJA!!!Kirvoja kasveissani on viimeksi ollut vuonna nakki ja kypärä, eli tosi kauan sitten. Ja ne pirulaiset sitten tykkäävät muuttaaa ympäriinsä! Shokki oli tänään suuri, kun rupesin tarkastelemaan minttuja. Nypin niistä aina uudet nuput, jotta rupeavat versomaan oikein urakalla (tehoaa muuten kaikkiin tämäntyyppisiin kasveihin, muuten niistä tulee pitkiä ja honteloita). Ja meinasin tipahtaa lennosta. KAIKKI olivat täynnä kirvoja eri elämän vaiheessa... Jos kyseessä olisi peruskasvi, suihkuttaisin tappoaseella ja tunkisin multaan myrkkyä. Mutta ei. Nämä Mustion mintut pitää hoivata ja kasvattaa tyttöjen mojito-kesäiltoja varten! Ei tällainen peli nyt vetele. 


Kaapin kätköistä siis mäntysuopaa ja votkaa, blandataan haaleaan veteen ja kunnollinen suihkutuspesu. Jouduin toistamaan käsittelyn nyt kahteen kertaan, huomenna uudestaan. Toivotaan, että tehoaa. Aikaisempina vuosina on tehonnut. Ja jos ei tehoa, niin vielä ehdin hakemaan uusia multia sekä piparmintun taimia. 


Kuvia kaivaessani tähän postaukseen huomasin, että ihan omaa tyhmyyttäni onnistuin tuomaan yhdessä taimessa näitä ryökäleitä parvekkeellemme. Ja vielä sellaisessa kuvasarjassa, jossa nappaan uuden nupun versomismielessä irti, niin sielläpä onkin sitten pieniä iljettäviä asukkaita! Voi kunpa olisin näitä kuvia ehtinyt katsomaan viikko sitten, olisin ehtinyt napata tuon taimen juurineen kankkulan kaivoon! 


Maija Mehiläisessä leppäkertut aina lypsivät kirvoja, voisin muutaman yksilön palkata suojamielessä kasveilleni muutenkin :) 
Vai olisiko kenties jotain muuta kokeilemisen arvoista kuin mäntysuopadrinksut? Mintunlehtivesi ei oikein tähän kokonaisuuteen taida istua ;)

2 kommenttia:

  1. Kirvat on ärsyttäviä pikkupirulaisia! Mitään uutta kikkakolmosta mulla ei valitettavasti ole, luotan itsekin mäntysuopaveden voimaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta Sartsu! Todella ärsyttäviä ja vastenmielisiä. Olivat jo tänään kotoutuneet osaan taimista uudelleen. Eikun uusiksi mäntysuopakylpy. Voisi laittaa tilkan maitoa siihen.. Ruokasoodaakin joku ehdotti, sitä voisi kokeilla myös.

      Poista

Tallenna sanoja, ideoita tai ehdotuksia. Tai käy vain moikkaamassa, arvostan niitä kaikkia! ,)