1.7.2014

Heinää heinäkuussa!


Hyvää heinäkuuta!
Olen kadottanut vuodenaikatajuntani täysin jo monta kuukautta sitten, mutta ei se mitään, sillä kohta koittaa kaivattu loma! Taustalla häärätään kaikenlaisten lomasuunnitelmien kanssa, koska koirat aiheuttavat hieman päänvaivaa matkustamisen ja majoittumisen suhteen.. Olenkin jo aiemmin kirjoittanut Via Baltica reissustamme ja tälläkin erää se on yhtenä vaihtoehtona Suomeen tai Suomesta olevalle etapille, mutta..  Rehellisesti sanottuna tuhansien kilometrien ajaminen ei voisi vähempää kiinnostaa, niin paljon mielummin hyppäisin koneeseen. Mutta kolikon toinen puoli avaa niin paljon uusia nähtäviä ja koettavia asioita, että reissun suunnitteleminen osoittautuukin ihan mukavaksi. Hotellien hakukoneet ovat kehittyneet huomattavasti ja kuinka helppoa on vain klikkailla kriteerejä ja valita mieleisensä lemmikkieläimet salliva majoitusvaihtoehto.
Katsotaan siis minne nenät ja kuonot tällä kertaa osoittavat..
Sillä välin vähän heinää heinäkuussa ja vähän asian vierestä. Muutama teistä on joskus kysynyt, että miten paljon käsittelen kuviani jälkikäteen. Vastaus on, että se täysin riippuu kuvasta ja siitä mitä tunnelmaa olen hakemassa. Osa kuvista vaatii täyden väriskaalaan ja osa taas näyttää paremmalta mustavalkoisena. 
Valokuvaaminen ja kuvien käsittely kehittyvät koko ajan ja huomaan käsitteleväni kameraa eri tavoin kuin esim. vuosi sitten. Tällä säästän paljon jälkikäsittelyaikaa koska kuvat eivät vaadi suuria muokkauksia. Yleisestikin pyrin jälkikäsittelemään kuvia mahdollisimman vähän. Kuvatessa kokeilen erilaisia asetuksia, leikin valolla ja välillä käännän luvut ääripäihin, vaikkei sitä tarvittaisi. Näillä pienillä kikoilla saa kuviin täysin erilaista tunnelmaa. Ennen ja jälkeen heinäkuvat ovat ehkä paras esimerkki siitä. Vihertävät kuvat ovat alkuperäiset, todella äärimmilleen vedetyillä arvoilla. Rustiikkisen heinäfiiliksen loin puolestaan pienillä Lightroom säädöillä. Ja tunnelma on molemmissa täysin erilainen!
Pidän valokuvauksessa juuri siitä vapaudesta päättää itse mitä kuvalla haluaa viestittää. Luin juuri jostain erään kuuluisan kuvaajan kommentin, että valokuvauksen oppeja on monia, mutta jos niitä soveltaa kirjantarkasti kuvatessa, menettää kuva sielunsa ja taika katoaa. Toki on hyvä tietää peruselementit, valon ja varjon vaikutukset, eri asetusten mahdollisuudet ja kymmeniä muita asioita.
 Kokeilemalla, onnistumalla ja erehtymällä kuitenkin oppii parhaiten. Ja ainakin minulla on hyviä ja huonoja kuvauspäiviä, joina kuvat joko asettuvat kuin itsestään tai eivät yrityksistä huolimatta tuota haluttua lopputulosta. Aina ei mennä kirjaoppien mukaan, eikä tarvitsekaan, onneksi.
Joten eikun heinää kuvaamaan heinäkuussa!
Kuvat oli otettu sateisena päivänä n.klo 16 aikaan, 60mm/f2, manuaalitarkennuksella

2 kommenttia:

  1. Onpas upeita kuvia ja kiva postaus :) Sä oot pro!

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos SatuMaria, vastahan tässä opinmatka on aluillaan :)

    VastaaPoista

Tallenna sanoja, ideoita tai ehdotuksia. Tai käy vain moikkaamassa, arvostan niitä kaikkia! ,)