4.7.2014

Herkkuburgerit

Kotiimme muutti uusi asukki, nimittäin grilli. Ja vieläpä parvekkeelle! 
Tähän mennessä olemme saaneet nuuhkutella naapureiden herkkuruokia ja vain kuvitella mitä he milläkin kertaa mahtanevat grillailla. Ja kyllä, täällä parvekkeella saa laittaa ruokaa :)
Pidän grilliruoasta ja parin päivän kokemuksen jälkeen voin sanoa, että ihmettelen miksei tuo kaasukapistus ole muuttanut meille aikaisemmin. Itselleni ei kuitenkaan ole tärkeää käännellä grillattavia, vaan keskityn mielummin menun luomiseen ja kasaamiseen, visuaaliseen puoleen. Ja luonnollisesti erilaisiin kokeiluihin mm.punajuurinyytteihin tai avocadodippiin.. Grillailu on siitä leppoisaa, että voi soveltaa ja kokeilla, onnistua ja erehtyä. Eiköhan jossain kohden tule ”turtuminen” ja innostus laantuu, mutta ennen sitä.. nautitaan!  
Unohtamatta tietysti ruokien valokuvausta, sillä olen innostunut nyt sitten siitäkin. Onhan ympärillä iltaisin täydellinen pehmeä valo! 
(Pystyisinköhän koskaan keskittymään vain yhteen-kahteen kuvattavaan aihealueeseen..?)
 Grilliin soveltuvia ohjeita varmasti jaan tulevaisuudessakin, mutta yhden herkun tahtoisin nostaa esille jo tässä vaiheessa. Nimittäin grillissä valmistuvat hampurilaiset ja niiden kana/kalkkunaversiot. Jauhelihahamppareihin  teemme pihvit itse, koska näin niistä tulee maukkaampia. Itse asiassa en ole täällä Luxembourgissa nähnyt valmispihvejä samanlaisessa muodossa kuin Suomessa on.. einesvalmisteina hyllykaupalla. 
Kasvissyöja loytää aina hyviä vaihtoehtoja, mutta lihansyöjällä on Luxembourgissa valittavana kymmeniä ja kymmeniä vaihtoehtoja. Perus porsaan ja naudan/vasikan lisäksi tietysti lammasta/karitsaa, kanaa ja kalkkunaa (jota olen kaivannut Suomessa ja jota tuntuu saavan vain harvasta kaupasta), ankkaa, riistaa kaikissa muodoissa (eilen hyllystä  loytyivät kokonaisen jänön lisäksi myös erilliset fileet) sekä tuorekalatiskin vesielävien mahdottoman suuri skaala (Helsingin kauppahallin kalatiskit jäävät niin jälkeen ja jalkoihin)!
Ja kaikki luonnollisesti a’la naturel, joten variaatioita maustamiseen löytyy loputtomasti.. 
Se mikä myös viehattää, niin kaikki eläinten osat käytetään hyödyksi, mistä tulee mieleen lapsuuden ajat mummolassa, kun kotikanojen masuista ja sydämistä tehtiin herkullista kastiketta.. Ja nehän olivat luomukanoja, nykyisen mittapuustandardin mukaan ;) 
Mutta vihdoin siihen herkkuhamppariin. Ohje on yksinkertainen. Fileet grilliin ja ainesten kasaaminen lautaselle taiteellisen epätaiteellisesti. Helpoin tapa on syödä nämä haarukkaa ja veistä avuksi käyttäen, sillä täytteiden määrässä ei pidä säästellä! 

KALKKUNA-CHEVRE-COLESLAW –hampurilaiset

kalkkunan fileitä (siveltynä basilikaöljyllä)
chevrejuustoa
tuoresämpylöitä
rucolaa
coleslawsalaattia (ohje täältä)
tomaattia
ruohosipulia
ananasta
parmesaania
*
grillisalsaa
chilimajoneesia
ketsuppia
hunajaa
”suolapippuriyrttimaustesekoitusta”

Helppoa, nopeaa ja yksinkertaista. 
Saa nauttia :)
Oikein mukavaa viikonloppua! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tallenna sanoja, ideoita tai ehdotuksia. Tai käy vain moikkaamassa, arvostan niitä kaikkia! ,)