28.6.2012

Vailla herukan lehteä.. (herkullisia kurkkuja)

Näin kesäisin tulee tehtyä yhtä sun toista kasvimaan aarteista. Tämä(kin) yksinkertaisuus on kotoa opittua, koska se kuului äitini kokkausreprertuaariin. Moni ystäväni on yllättynyt siitä, kuinka yksinkertaista ja helppoa suolakurkkujen tekeminen on kotona. Lämpimällä kesäsäällä ei mene kuin pari päivää, herkut ovat valmiit..


Yksinkertaisuudessaan tarvitset siis raaka-aineina pienikokoisia avomaankurkkuja, tilliä, valkosipulia, merisuolaa sekä vettä. Ideaali olisi isohko saviruukku, mutta tämä onnistuu myös lasipurkissa. "Hifistelijät" lisäävät vielä piparjuurta, mustaherukan lehtiä sekä ns. kukkivaa krunutilliä.  Etikkaa ei meillä käytetä..
Tällä kertaa itse tein "köyhän naisen" suolakurkkuja.


Herkkukurkkuja 
*
Avomaankurkkuja 
Tilliä
Valkosipulia
Merisuolaa
Vettä

Tarkkoja mittoja on vaikea antaa, koska kaikki riippuu siitä miten suurta määrää näitä meinaa tehdä. Itse käytin n. parinkolmen litran lasipurkkia, johon meni 8 kpl kurkkuja, paketillinen tilliä, 5 valkosipulin kynttä, reilu ruokalusikallinen merisuolaa sekä n. 1 litra lämmintä vettä. 
Vesi keitetään ja siihen lisätään suola ja 1/3 osa tillistä "hautumaan". Veden voi antaa myös jäähtyä, mutta lämpimällä vedellä prosessi alkaa nopeammin.


Asettele pohjalle tillit ja kurkut sekä ripottele päälle valkosipulia. Jos kurkkukerroksia tulee monta, toista asettelu. Tillin ja valkosipulin on tarkoitus "halia" kurkkuja. Kun asetelma on valmis, kaada päälle tillisuolavesi niin, että kurkut peittyvät. Tämän päälle pitää asettaa virallisen opin mukaan lautanen ja kaunis iso kivi (näin tehtiin aina mummolassa), muuten kurkut saattavat nousta pintaan eivätkä näin maustu. Huom! Jos purkkiin ei mahdu lautasta, niin asian ajaa vedellä täytetty lasi.  Huomaa, että myös hapen pitää saada päästä kulkea liemeen vapaasti. 
Seuraavina päivinä meillä ainakin koti tuoksuu tilliltä ja valkosipulilta, eli kesältä ,)

Anna maustua huoneenlämmössä n. pari päivää. 
Suurta herkkua ovat ns. puoliksi maustuneet kurkut, juuri n. toisen päivän kohdalla. Ne ovat sisältä vielä "raakoja vihreitä", mutta pinnalta ihanan maustuneita. Tälläisiä ei saa kaupasta sitten millään. Tämä on samalla hyvä hetki siirtää kurkut jääkaappiin. Maustuminen kestää tietysti vielä tämänkin jälkeen. Kurkut säilyvät hyvinä melko pitkään, meillä kuitenkin vain pari päivää, koska ne syödään aina samantien. 
Niin ja pinnalle muuten muodostuu vaaleaa sakkaa, joka on vain hyvästä, sitä ei siis kannata pelätä. Sisältää kaikkia hyviä probiootteja ,)
Erikoiskiitos muuten Rillalle kuvaohjelman vinkistä ,)
Jos joku on näitä muuten tehnyt tai uskaltautuu tekemään, niin tahtoisin lukea myös kokemuksianne ja reseptejänne ,)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tallenna sanoja, ideoita tai ehdotuksia. Tai käy vain moikkaamassa, arvostan niitä kaikkia! ,)