20.7.2012

Minttua ja lukemista

Olen mielestäni innokas minttujen kasvattaja, jos sellaista termiä voi käyttää.. 
Parvekkeella on jo vuosia ollut jättiruukuissa piparminttua, en vaan voi vastustaa minttuteen makua millään. Talvella se rauhoittaa ja kesällä taas virkistää. Aikoinaan äidiltä saatu minttu on talvehtinut juurissaan jo monta talvea ja jaksaa aina vaan puskea ylös. Oikeasti minttu on aika vitsauskasvi, koska se tekee juurakoita ympäriinsä. Jos sitä kasvattaa puutarhassa, niin pitää laittaa pitkät levyt multaan suojaamaan juurien "karkailulta". Tämän vuoksi minttua on myös helppo kasvattaa ns. juuripistokkaista ja se tekeekin herkästi ilmajuuria, joita sitten työntelen ruukun ympäri multaan.


Alkukesästä aina minttujen ollessa "parhaimmillaan" nautitaan tyttöjen kanssa minttumojitoista parvekkeella. Tänä kesänä omat mintut eivät vielä ennättäneet oikeaan kokoon, joten jouduimme turvautumaan kaupan minttuihin ,) 
Minttua muuten juodaan todella runsaasti esim. Israelissa, sen opin siellä ollessani pariin otteeseen. Mikäs sen raikkaampaa helteisenä päivänä, kuin ihana pirteä piparminttutee. 
Ohje on todella yksinkertainen. Mielimäärä mintunoksia lehtineen, päälle kuumaa vettä ja annetaan hautua n. 10min. Tässä vaiheessa kannattaa sekoittaa joukkoon sokeri jos haluaa makeaa. Annetaan jäähtyä, lisätään tarvittaessa jääpaloja ja tarjoillaan.Mausteeksi voi laittaa niin sitruunamelissaa kuin sitruunaa/limeä. Tarjoiluastia täysin vapaa ,)


Onko muuten muillakin ongelmia lehtien säilytyksen suhteen? Itse olen antanut monet lehdet kierrätykseen tai myynyt jotain "keräilylehtiä" kirppiksellä pois. 
Olen törmänny tälläiseen lehtien niputtamiseen jo monessa blogissa, mutta vasta, kun yritin "kierrättää nahkaa" vanhoista vöistä koruiksi tajusin, että kappas, tämä toimii ,)
Pinossa nätisti vain "valioyksilöt", joihin palaan aina uudestaan ja uudestaan.. 
Näitä ei siis heitetä pois.. Uusi säilytyspaikka on vain vielä hakusessa.. 


4 kommenttia:

 1. Minttu on myös minun suosikkini! Ruokiin ja juomiin, sopii kaikkeen!

  Olen lehtien suurkuluttaja, niitä kertyy vaikka kierrätän töihin, ystäville ja kirjastoon...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Lumo, lehdet ovat oikeasti aika vitsaus. Välillä kun innostuu liian monesta yksilöstä, niin kuukauden päätteeksi saakin kantaa polvenkorkuista kasaa kiertoon. Onneksi tässä ehkä olen oppinut ostamaan/tilaamaan vain niitä hyväksi todettuja lehtiä ,)

   Poista
 2. Harmi etten ite osaa kasvattaa yhtään mitään, epäonnistun aina ja kasveille/yrteille tms käy erittäin huonosti. :-(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienestä se ponnistaa, oikeasti. Suosittelen aloittamaan jollain helpolla kasvilla/yrtillä, jota on vaikea "tappaa". Huonekasviksi suosittelen todella vähän vettä kaipaavaa sekä varjossa viihtyvää zamioculcas kasvia. Voit vaikka kokeilla sen lehdestä tehdä "pistokasta", juurruttamalla sitä vesilasissa. Ja jo muutamassa viikossa se tekee sellaisen perunan. Mistä tulikin mieleen, että teenpä jossain vaiheessa siitä postauksen ,)

   Poista

Tallenna sanoja, ideoita tai ehdotuksia. Tai käy vain moikkaamassa, arvostan niitä kaikkia! ,)